Valence Bickel – Senpai

Onze Senpai

Valence Bickel, 9 juli 1998

Valence Bickel – Senpai

Tweemaal wereldkampioen, viermaal Europees kampioen en werkzaam als lifestyle coach.

Tot mijn 17e jaar heb ik op hoog niveau geturnd, waarna ik graag de overstap naar het kickboksen wilde maken. Mijn moeder (Sensei Lia Vlietland) stak daar een stokje voor door mij kennis te laten maken met Kyokushin karate.

Hiervoor nam zij mij mee naar het Nationaal sportcentrum Papendal in Arnhem. Daar werd op dat moment het jaarlijkse zomerkamp van de NKKO gehouden.

Hier ontmoette ik mijn huidige trainer Sensei Andre van Wezel. Hij vroeg mij of ik zin had mee te trainen in zijn dojo. Na het zien van het examen-vechten wilde ik niets anders dan zo snel mogelijk beginnen met trainen. Niet lang daarna ben ik gelijk fanatiek gestart met trainen bij dojo Kiyozumi in Middelharnis.

Ik had toen al gelijk het standpunt dat ik met karate net zo goed wilde worden dan met het turnen. Daar was ik Nederlands kampioen geworden, dus ik had een uitdaging. Na een maand trainen vocht ik al mijn eerste wedstrijdje en na een jaar vocht ik op het EK in Papendal.

Vele toernooien, zowel nationaal als internationaal, trainingsuren en letterlijk bloed, zweet en soms tranen volgden om de beste te worden en te blijven op wereldniveau. Ondertussen had ik ook als doel mijn zwarte band te halen, waarvoor ik in 2021 succesvol examen deed.

Een bijzonder examen want mijn moeder haalde haar 4e Dan examen en mijn vader haalde zijn streep op zijn bruine band. Buiten alle prachtige successen van het vechten, was de zwarte band ook een mijlpaal in mijn Kyokushin karatecarrière. Nadat mijn moeder haar karateschool startte in Steenbergen begon ik met haar te helpen door regelmatig les te geven aan de jeugd en de volwassenen.

Lesgeven is niet nieuw voor mij, omdat ik mijn MBO CIOS heb afgerond en daarna mijn HBO Sportkunde heb behaald. Kyokushin karate beleven en doorgeven is dan ook mijn grootste passie.